Technologie & Toepassing in de Nieuwe Leerweg

Technologische innovaties centraal!

Technologie en Toepassing (T&T) in de Nieuwe Leerweg is hét praktijkgerichte programma voor leerlingen met interesse voor technologische innovatie. Binnen T&T komen leerlingen in aanraking met levensechte vraagstukken (van een externe opdrachtgever) uit de praktijk, die opgelost kunnen worden met behulp van technologie. Leerlingen maken en gebruiken technologische producten. Hiervoor hebben ze voldoende kennis nodig en moeten ze een breed scala aan handelingen kunnen verrichten in het onderzoeken, ontwerpen, realiseren en evalueren van producten.

Het licentievrije programma Technologie en Toepassing is toegankelijk voor alle leerlingen van de nieuwe leerweg. Omdat leerlingen zowel doorstromen naar mbo-4- opleidingen als naar havo, is gekozen voor werkvelden en vraagstukken die de gehele samenleving omvatten.

Examenprogramma

Het examenprogramma voor Technologie & Toepassing bestaat uit zes domeinen. Twee van die domeinen zijn programmaspecifiek ingevuld (D en E). Vier domeinen bevatten eindtermen die voor alle praktijkgerichte programma’s hetzelfde zijn (A, B, C en F).

A. praktijkgerichte vaardigheden

B. werken in opdracht van een externe opdrachtgever

C. loopbaanontwikkeling

D. werkvelden

E. programmaspecifieke vaardigheden en kennis

F. mondiale vraagstukken

Bij T&T zijn er acht werkvelden omschreven, binnen de context van deze werkvelden gaan leerlingen aan de slag met praktische en realistische opdrachten.

Werkvelden

Culturele creativiteit

ICT

Industrie

Innovatief ondernemerschap

Sport en medisch

Mobiliteit, transport en logistiek

Voeding

Wonen en leefomgeving

Geef je T&T programma een unieke invulling

Richt leerjaren in met een afwisselend en modulair onderwijsprogramma, passend bij het karakter van je school, de omgeving en leerling. Kies voor een combinatie van uitdagende modules gericht op het ontwikkelen van SKILLS, werken aan uitdagende vraagstukken binnen een THEMA en het inbrengen van eigen vraagstukken in PROJECTEN.

LOOPBAAN

De LOOPBAAN in een digitaal dossier en tijdlijn verbonden aan het platform. Op de tijdlijn kunnen leerervaringen, successen en opdrachten verzameld worden. LOOPBAAN maakt ontwikkeling zichtbaar en bespreekbaar.

Sluit perfect aan op LOB en ook in te zien door bijvoorbeeld de mentor en decaan.

SKILLS

In activerende workshop modules van 8 lesuren gaan leerlingen aan de slag met het ontwikkelen van persoonlijke en praktijkgerichte vaardigheden.

Ideaal om te werken aan de T&T examenprogramma onderdelen: (A) praktijkgerichte vaardigheden en (E) programmaspecifieke vaardigheden en kennis.

THEMA

In aansprekende modules gaan leerlingen aan de slag met eigentijdse onderwerpen zoals Foodtruck en Crypto. Deze zijn gekoppeld aan een van de T&T werkvelden. Tijdens het THEMA wordt er gewerkt aan een vraagstuk van een (gesimuleerde) opdrachtgever.

PROJECT

Ga aan de slag met echt opdrachtgevers binnen een van de wervelden van T&T in de regio van jouw school. Tijdens een PROJECT werken leerlingen aan een authentieke opdracht voor een echte opdrachtgever of gebruiker. Als school voeg je dus zelf de context toe!

Een greep uit het aanbod voor Technologie en Toepassing

SKILLS Mediamaster

MEDIAWIJSHEID
TT / DP / ZW / EO / IT / TIV

Ga aan de slag met mediawijsheid thema’s die vandaag de dag trending zijn: de cancelcultuur, digitale detox en censuur.

SKILLS Werken met Office

ICT
TT / DP / ZW / EO / IT / TIV

Een must voor elke vervolgstudie, stage en baan! Leer de basis van de Office programma’s Word, PowerPoint en Excel.

SKILLS Video

FOTO & VIDEO
TT / DP / IT

Ga aan de slag als een echte regisseur! Leer de technieken van een mooie filmshots en het bewerken van je beelden.

SKILLS Fotografie

FOTO & VIDEO
TT / DP / IT

Wordt het volgende talent van ‘Het perfecte plaatje’! Ga aan de slag met de basis van fotografie, hoe je foto’s maakt en bewerkt.

Bekijk het complete lesaanbod

Bekijk het modulaire lesaanbod (SKILLS, THEMA’S en PROJECTEN) voor T&T en alle andere programma’s van De Nieuwe Leerweg hier.

Meteen een afspraak inplannen

Plan een individuele afspraak in om samen met ons door het programma van Technologie en Toepassen te lopen.

T&T vandaag bestellen

Deze week al aan de slag gaan met het nieuwe lesmateiaal voor De Nieuwe Leerweg? Bestel het materiaal hier. Eerst een kijkje nemen? Dan krijgt u gratis inzage.