Techniek & Innovatief vakmanschap in de Nieuwe Leerweg

Technologische innovaties centraal!

Het praktijkgerichte programma Techniek & Innovatief Vakmanschap (TIV) in de Nieuwe Leerweg is uitermate geschikt voor jongeren die geïnteresseerd zijn in, of geïnspireerd worden door de wereld van techniek.

TIV richt zich op ‘doeners’: jongeren die in de eerste plaats praktisch zijn ingesteld. Deze jongeren vinden vooral dat ze in het onderwijs, zoals dat nu gegeven wordt, te weinig zelf aan de slag kunnen gaan met techniek. Maar TIV richt zich ook op de ‘vernieuwers’: techniek en technologie oefenen een grote aantrekkingskracht uit op dit type jongeren. Ze kiezen voor een uitdagende opleiding, mede omdat ze de motivatie hebben om ook moeilijke dingen te leren.

Het licentievrije programma Techniek & Innovatief Vakmanschap is toegankelijk voor alle leerlingen van de nieuwe leerweg.

Examenprogramma

Het examenprogramma voor Techniek & Innovatief Vakmanschap bestaat uit zes domeinen. Twee van die domeinen zijn programmaspecifiek ingevuld (D en E). Vier domeinen bevatten eindtermen die voor alle praktijkgerichte programma’s hetzelfde zijn (A, B, C en F).

A. praktijkgerichte vaardigheden

B. werken in opdracht van een externe opdrachtgever

C. loopbaanontwikkeling

D. werkvelden

E. programmaspecifieke vaardigheden en kennis

F. mondiale vraagstukken

Bij TIV zijn er elf werkvelden omschreven, binnen de context van deze werkvelden gaan leerlingen aan de slag met praktische en realistische opdrachten.

Werkvelden

Metaal & metalektro

Technische Installaties

Procesindustrie en laboratoria

Burgerlijke Utiliteitsbouw en gespecialiseerde aanneming

Afbouw & onderhoud

Hout en meubel

Infra

Mobiliteit

Transport & Logistiek (incl. rail en luchtvaart)

Carrosserie

Maritiem

Geef je TIV programma een unieke invulling

Richt leerjaren in met een afwisselend en modulair onderwijsprogramma, passend bij het karakter van je school, de omgeving en leerling. Kies voor een combinatie van uitdagende modules gericht op het ontwikkelen van SKILLS, werken aan uitdagende vraagstukken binnen een THEMA en het inbrengen van eigen vraagstukken in PROJECTEN.

LOOPBAAN

De LOOPBAAN in een digitaal dossier en tijdlijn verbonden aan het platform. Op de tijdlijn kunnen leerervaringen, successen en opdrachten verzameld worden. LOOPBAAN maakt ontwikkeling zichtbaar en bespreekbaar.

Sluit perfect aan op LOB en ook in te zien door bijvoorbeeld de mentor en decaan.

SKILLS

In activerende workshop modules van 8 lesuren gaan leerlingen aan de slag met het ontwikkelen van persoonlijke en praktijkgerichte vaardigheden.

Ideaal om te werken aan de TIV examenprogramma onderdelen: (A) praktijkgerichte vaardigheden en (E) programmaspecifieke vaardigheden en kennis.

THEMA

In aansprekende modules gaan leerlingen aan de slag met eigentijdse onderwerpen zoals Tiny Home. Deze zijn gekoppeld aan een van de TIV werkvelden. Tijdens het THEMA wordt er gewerkt aan een vraagstuk van een (gesimuleerde) opdrachtgever.

PROJECT

Ga aan de slag met echt opdrachtgevers binnen een van de wervelden van TIV in de regio van jouw school. Tijdens een PROJECT werken leerlingen aan een authentieke opdracht voor een echte opdrachtgever of gebruiker. Als school voeg je dus zelf de context toe!

Een greep uit het aanbod voor Techniek en Innovatief Vakmanschap

SKILLS Presenteren & communiceren

WERKPLEK
TT / DP / ZW / EO / IT / TIV

Op elke werkplek ontkom je er niet aan, presenteren & communiceren. In deze SKILLS ga je aan de slag met de basis vaardigheden.

SKILLS Houtbewerking

TECHNIEK
TT / DP / TIV

Hoe leuk is het als je eigen houten meubeltjes kan maken en schilderen. Dat kan zelfs met weinig middelen en zonder technieklokaal.

SKILLS 2D tekenen & lasersnijden

TECHNISCH TEKENEN
TT / DP / IT / TIV

Ontwerpen 3D modellen, leer de basis van een 3D tekenprogramma en ga aan de slag met de 3D printer.

SKILLS Veilig praktijklokaal

VEILIGHEID
TT / DP / TIV

Het praktijklokaal, de plek waar je vooral veel doet. Extra belangrijk dus om tijdens zoveel actie te letten op de veiligheid.

Bekijk het complete lesaanbod

Bekijk het modulaire lesaanbod (SKILLS, THEMA’S en PROJECTEN) voor TIV en alle andere programma’s van De Nieuwe Leerweg hier.

Meteen een afspraak inplannen

Plan een individuele afspraak in om samen met ons door het programma van Techniek & Innovatief Vakmanschap te lopen.

TIV vandaag bestellen

Deze week al aan de slag gaan met het nieuwe lesmateiaal voor De Nieuwe Leerweg? Bestel het materiaal hier. Eerst een kijkje nemen? Dan krijgt u gratis inzage.