Informatietechnologie in de Nieuwe Leerweg

Creativiteit en analytisch denkvermogen centraal!

Binnen het praktijkgerichte programma Informatietechnologie (IT) in de Nieuwe Leerweg maken leerlingen kennis met drie verschillende IT-rollen:

(1) de supergebruiker die meer dan gemiddelde kennis heeft van standaardapplicaties, ze met inzicht kan gebruiken en daarnaast professionele IT-tools gebruikt; (2) de mediakundige die verstand heeft van onder andere media, vormgeving, opmaaktalen en 3D-modellering en (3) de IT-specialist die verstand heeft van onder meer programmeren, databases en IT-infrastructuur.

Deze drie rollen bieden ruimte voor creativiteit, analytisch denkvermogen en vereisen een dienstverlenende houding naar gebruikers en opdrachtgevers. In het bijzonder leren leerlingen gevoelig te zijn voor de context waarbinnen IT-taken verricht moeten worden. Een website voor een uitvaartonderneming ziet er bijvoorbeeld anders uit dan die voor een popfestival en een gebruiksinstructie aan senioren verloopt anders dan die aan jongere mensen.

Examenprogramma

Het examenprogramma voor Informatietechnologie bestaat uit zes domeinen. Twee van die domeinen zijn programmaspecifiek ingevuld (D en E). Vier domeinen bevatten eindtermen die voor alle praktijkgerichte programma’s hetzelfde zijn (A, B, C en F).

A. praktijkgerichte vaardigheden

B. werken in opdracht van een externe opdrachtgever

C. loopbaanontwikkeling

D. werkvelden

E. programmaspecifieke vaardigheden en kennis

F. mondiale vraagstukken

Bij IT zijn er acht werkvelden omschreven, binnen de context van deze werkvelden gaan leerlingen aan de slag met praktische en realistische opdrachten.

Werkvelden

Culturele creativiteit

ICT

Industrie

Innovatief ondernemerschap

Sport en medisch

Mobiliteit, transport en logistiek

Voeding

Wonen en leefomgeving

Geef je IT programma een unieke invulling

Richt leerjaren in met een afwisselend en modulair onderwijsprogramma, passend bij het karakter van je school, de omgeving en leerling. Kies voor een combinatie van uitdagende modules gericht op het ontwikkelen van SKILLS, werken aan uitdagende vraagstukken binnen een THEMA en het inbrengen van eigen vraagstukken in PROJECTEN.

LOOPBAAN

De LOOPBAAN in een digitaal dossier en tijdlijn verbonden aan het platform. Op de tijdlijn kunnen leerervaringen, successen en opdrachten verzameld worden. LOOPBAAN maakt ontwikkeling zichtbaar en bespreekbaar.

Sluit perfect aan op LOB en ook in te zien door bijvoorbeeld de mentor en decaan.

SKILLS

In activerende workshop modules van 8 lesuren gaan leerlingen aan de slag met het ontwikkelen van persoonlijke en praktijkgerichte vaardigheden.

Ideaal om te werken aan de IT examenprogramma onderdelen: (A) praktijkgerichte vaardigheden en (E) programmaspecifieke vaardigheden en kennis.

THEMA

In aansprekende modules gaan leerlingen aan de slag met eigentijdse onderwerpen zoals Virtueel op reis en Crypto. Deze zijn gekoppeld aan een van de IT werkvelden. Tijdens het THEMA wordt er gewerkt aan een vraagstuk van een (gesimuleerde) opdrachtgever.

PROJECT

Ga aan de slag met echt opdrachtgevers binnen een van de wervelden van IT in de regio van jouw school. Tijdens een PROJECT werken leerlingen aan een authentieke opdracht voor een echte opdrachtgever of gebruiker. Als school voeg je dus zelf de context toe!

Een greep uit het aanbod voor Informatietechnologie

SKILLS Werken met Office

ICT
TT / DP / ZW / EO / IT / TIV

Een must voor elke vervolgstudie, stage en baan! Leer de basis van de Office programma’s Word, PowerPoint en Excel.

SKILLS Online vaardigheden

ICT
TT / DP / ZW / EO / IT / TIV

Hoe zoek je snel online informatie en weet je dat deze betrouwbaar is? Verder ga je jezelf verdiepen in hoe je online veilig blijft.

SKILLS Fotografie

FOTO & VIDEO
TT / DP / IT

Wordt het volgende talent van ‘Het perfecte plaatje’! Ga aan de slag met de basis van fotografie, hoe je foto’s maakt en bewerkt.

SKILLS 2D tekenen & lasersnijden

TECHNISCH TEKENEN
TT / DP / IT / TIV

Ontwerpen 3D modellen, leer de basis van een 3D tekenprogramma en ga aan de slag met de 3D printer.

Bekijk het complete lesaanbod

Bekijk het modulaire lesaanbod (SKILLS, THEMA’S en PROJECTEN) voor IT en alle andere programma’s van De Nieuwe Leerweg hier.

Meteen een afspraak inplannen

Plan een individuele afspraak in om samen met ons door het programma van Informatietechnologie te lopen.

IT vandaag bestellen

Deze week al aan de slag gaan met het nieuwe lesmateiaal voor De Nieuwe Leerweg? Bestel het materiaal hier. Eerst een kijkje nemen? Dan krijgt u gratis inzage.