Economie & Ondernemen in de Nieuwe Leerweg

Voor de ondernemers van de toekomst!

Economie en Ondernemen (E&O) in de Nieuwe Leerweg is hét praktijkgerichte programma voor leerlingen die het leuk vinden om ondernemend te handelen. Leerlingen zien kansen, willen deze benutten en creëren daarmee waarde voor zichzelf en anderen.

In het programma maakt de leerling kennis met verschillende actuele economische ontwikkelingen en oriënteert zich hiermee op het vervolgonderwijs (mbo-4 en havo). Voor de aansluiting met de havo is deze voornamelijk gericht op de vaardigheden van het havo-vak economie en bedrijfseconomie. 

Het licentievrije programma Economie & Ondernemen is toegankelijk voor alle leerlingen van de nieuwe leerweg.

Examenprogramma

Het examenprogramma voor Economie & Ondernemen bestaat uit zes domeinen. Twee van die domeinen zijn programmaspecifiek ingevuld (D en E). Vier domeinen bevatten eindtermen die voor alle praktijkgerichte programma’s hetzelfde zijn (A, B, C en F).

A. praktijkgerichte vaardigheden

B. werken in opdracht van een externe opdrachtgever

C. loopbaanontwikkeling

D. werkvelden

E. programmaspecifieke vaardigheden en kennis

F. mondiale vraagstukken

Bij E&O zijn er vier werkvelden omschreven, binnen de context van deze werkvelden gaan leerlingen aan de slag met praktische en realistische opdrachten.

Werkvelden

Handel

Vervoer en opslag

Zakelijke dienstverlening

Niet zakelijke dienstverlening

Geef je E&O programma een unieke invulling

Richt leerjaren in met een afwisselend en modulair onderwijsprogramma, passend bij het karakter van je school, de omgeving en leerling. Kies voor een combinatie van uitdagende modules gericht op het ontwikkelen van SKILLS, werken aan uitdagende vraagstukken binnen een THEMA en het inbrengen van eigen vraagstukken in PROJECTEN.

LOOPBAAN

De LOOPBAAN in een digitaal dossier en tijdlijn verbonden aan het platform. Op de tijdlijn kunnen leerervaringen, successen en opdrachten verzameld worden. LOOPBAAN maakt ontwikkeling zichtbaar en bespreekbaar.

Sluit perfect aan op LOB en ook in te zien door bijvoorbeeld de mentor en decaan.

SKILLS

In activerende workshop modules van 8 lesuren gaan leerlingen aan de slag met het ontwikkelen van persoonlijke en praktijkgerichte vaardigheden.

Ideaal om te werken aan de E&O examenprogramma onderdelen: (A) praktijkgerichte vaardigheden en (E) programmaspecifieke vaardigheden en kennis.

THEMA

In aansprekende modules gaan leerlingen aan de slag met eigentijdse onderwerpen zoals Crypto en Drone express. Deze zijn gekoppeld aan een van de E&O werkvelden. Tijdens het THEMA wordt er gewerkt aan een vraagstuk van een (gesimuleerde) opdrachtgever.

PROJECT

Ga aan de slag met echt opdrachtgevers binnen een van de wervelden van E&O in de regio van jouw school. Tijdens een PROJECT werken leerlingen aan een authentieke opdracht voor een echte opdrachtgever of gebruiker. Als school voeg je dus zelf de context toe!

Een greep uit het aanbod voor Economie en Ondernemen

SKILLS Presenteren & communiceren

WERKPLEK
TT / DP / ZW / EO / IT / TIV

Op elke werkplek ontkom je er niet aan, presenteren & communiceren. In deze SKILLS ga je aan de slag met de basis vaardigheden.

SKILLS Mediawijs

MEDIAWIJSHEID
TT / DP / ZW / EO / IT / TIV

In deze tijd een must voor elke leerling! Ga aan de slag met de basisthema’s : privacy, veiligheid, fake news en sexting.

SKILLS Online vaardigheden

ICT
TT / DP / ZW / EO / IT / TIV

Hoe zoek je snel online informatie en weet je dat deze betrouwbaar is? Verder ga je jezelf verdiepen in hoe je online veilig blijft.

SKILLS Werken met Office

ICT
TT / DP / ZW / EO / IT / TIV

Een must voor elke vervolgstudie, stage en baan! Leer de basis van de Office programma’s Word, PowerPoint en Excel.

Bekijk het complete lesaanbod

Bekijk het modulaire lesaanbod (SKILLS, THEMA’S en PROJECTEN) voor E&O en alle andere programma’s van De Nieuwe Leerweg hier.

Meteen een afspraak inplannen

Plan een individuele afspraak in om samen met ons door het programma van Economie en Ondernemen te lopen.

E&O vandaag bestellen

Deze week al aan de slag gaan met het nieuwe lesmateiaal voor De Nieuwe Leerweg? Bestel het materiaal hier. Eerst een kijkje nemen? Dan krijgt u gratis inzage.